rownanie
kasia: 32x−1=52x−1 oblicz
20 wrz 16:11
Mickej: można podzielić przez lewą lub prawą stronę i zobaczyć co wyjdzie lub od razu zauważyć że
równość zostanie spełniona tylko i wyłącznie wtedy gdy wykładniki będą równe 0
20 wrz 16:12
kasia: ok

a to
47x=0
20 wrz 16:19
Mickej: możesz dokładniej daj duże U
20 wrz 16:20
20 wrz 16:25
20 wrz 16:26
Mickej: x=0
20 wrz 16:26
Mickej: nigdy żadna liczba do żadnej potępi nie da ci 0
20 wrz 16:27
kasia: a nie ma czegos takiego ze jak sie podnosi do potegi 0 to jest wtedy 1?
20 wrz 16:28
Daiwd: jest ale to podnosisz do potęgi x tak żeby wynik był 0
20 wrz 16:30
Mickej: jest ale ty w równaniu masz
| 4 | |
| x =0 co jest sprzeczne |
| 7 | |
choćby z wartości logarytmu
20 wrz 16:31
kasia: czyli x to nie bedzie 0 ?
20 wrz 16:33
Mickej: no raczej nie...
20 wrz 16:35
kasia: dzieki
20 wrz 16:36
macie -.-:
20 wrz 16:57
Mickej: −.− przyszły bezrobotny.....
20 wrz 17:08