BRYŁY
mika: Dwie krawedzie prostopadloscianu maja dlugosci a=3 i b=20. Pole powierzchni calkowitej wynosi
350. Oblicz objetosc tego prostopadłościanu
20 wrz 15:33
mika: prosze o pomoc, nie moge z tym ruszyc.......
20 wrz 15:37
Godzio:
Jak się liczy pole całkowite prostopadłościanu ?
20 wrz 15:43
mika: Ppc=2 Pp * H
20 wrz 15:47
mika: w podstawie jest kwadrat, wiec powinno być tak: 2*32 + 20*3...ale nie wychodzi wcale tak
20 wrz 15:48
Godzio:
Pc = 2(ab + aH + bH) −− wszystko masz dane prócz H które obliczysz
V = Pp * H = ab * H = ...
próbuj
20 wrz 15:48
mika: 350= 60 * H
350= 60H dalej nic nie wychodzi...
20 wrz 15:52
Godzio: ehhh
2(60 + 3H + 20H) = 350 /:2
60 + 23H = 175
23H = 115
H = 5
20 wrz 15:54
mika: wytłumacz mi skad ten zapis:
Pc = 2(ab + aH + bH)
20 wrz 15:58
20 wrz 15:59
mika: w takim razie powinno byc tak:
2(60 + 6H + 40H)
20 wrz 16:03
mika: ok, zakumałam, dziekuje
20 wrz 16:05