Potęgowanie , wyznacz a
sdafga: (x + 2 13 ) 2 = x2 + 2a * x+2 23
pierwszy nawias do potęgi 1/3 i ostatni do potęgi 2/3
wyznacz a
wiem,że a musi być równe 0 żeby prawa równała się lewej ale do której potęgi? 0?wyjdzie
nierówność
20 wrz 12:49
mila: napisz jeszcze raz bo nieczytelne jest
20 wrz 12:53
sdafga: moge słownie?thx
(x dodać 2 do potęgi jedna trzecia) do potęgi 2 = x do drugiej dodać dwa do potęgi a razy x
dodać dwa i dwie trzecie
20 wrz 12:55
sdafga: dodać dwa do potęgi dwie trzecie sorki za zamieszanie
20 wrz 12:57
mila: a gdzie jest dregi nawias do potęgi 2/3 ? i czy potęga jest a czy ax
20 wrz 13:00
sdafga: potęga jest samo a (przecież

)
tam nie ma nawiasa , goła potęga dwa do potęgi dwie trzecie
20 wrz 13:04
mila: na górze napisałas pierwszy nawias......i ostatni do potęgi 2/3
20 wrz 13:05
sdafga: hmm , napisałeś koleżanko : )
Pierwszy nawias i ostatni wyraz tam miało być.
20 wrz 13:08
mila: podnies nawias do kwadratu
20 wrz 13:09
mila: powinnoo wyjść x2+2*x*22/3+22/3
20 wrz 13:11
sdafga: No ale ja wiem,że mam podnieść
doszedłem do tego , że jeśli ma być równość to tego wyrazu
2a razy "x" ma nie być
pytanie ile to jest a...
20 wrz 13:12
mila: Nie kombinuj tylko po kolei

teraz juz widzisz ,że po obu stronacz są x
2 2
2/3 tez
jest .i teraz uporzadkujmy koło x wiesz jak ?
20 wrz 13:15
sdafga: x2 + 2 23 = x2 + 2 23 + 2a * x ?
20 wrz 13:17
mila: no nie lewa strona ma wygladac tak jak napisałam
20 wrz 13:19
mila: x2+2*x*22/3+22/3= x2 +2a*x+22/3
zostawiamy w spokoju to co wyglada tak samo interesuje nas
2*22/3*x=2a*x
20 wrz 13:23
sdafga: Napisz plis po kolei jak to ma być. Thanks
20 wrz 13:23
mila: np 34*32=36
4*43=44
20 wrz 13:24
sdafga: czyli a=4/3 wychodzi?
20 wrz 13:28
mila: (x2+21/3)2=x2+2a+22/3
x2+2*21/3x+22/3=x2+22*x+22/3
2*21/3x=2ax
24/3=2a
a=4/3
20 wrz 13:29
mila: i jeszcze (34)5=320
20 wrz 13:31
mila: bez wzorów ani rusz
20 wrz 13:32
sdafga: dokladnie , dzieki
20 wrz 13:35
20 wrz 15:44