iza: Jak mam rozwiązać takie zadanie: W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj zbiór tych
wszystkich punktów o współrzędnych (b,c), dla których różne pierwiastki x1, x2
równania x2-bx-2c=0 spełniają warunek (x1+x2)3< x13+x23 -6. Może ktoś wie, od
czego zacząć, żeby potem sporządzić ten rysunek.?
29 gru 16:46
blabla: rozpisujesz (x1+x1)3 = x13+3x12x2+3x1x22+x23
x13+3x12x2+3x1x22+x23<x13+x23-6 | skracasz pierwiastki 3-ich poteg
3x12x2+3x1x22<-6 |teraz rozpisujemy ladnie
3x1x2(x1+x2)<-6 |dzielimy przez 3
x1x2(x1+x2)<-2 |ze wzorow Viete'a ,
x1+x2=-b/a =>x1+x2=b ,x1*x2=c/a =>x1*x2=-2c
wiec :
-2c *b <-2 | /(-2)
c*b>1
c>1/b -> wydaje mi sie ze mozna narysowac wykres funkcji hmograficznej f(b)=1/b i
zaznaczyc to nad wykresem tak sadze
29 gru 17:05