matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
RAFAŁ:
Wyznacz liczby a oraz b, dla których ciąg (a,b,1) jest ciągiem arytm natomiast ciag (1,a,b) jest c geomet.
24 lut 21:32
wmboczek:
Masz do rozwiązania układ 2 równań.
a=1-2r=q
b=1-r=q
2
=(1-2r)
2
r=0 lub r=3/4
26 lut 10:57