| f''(xo) | f'''(xo) | |||
wzor − f(x) = f(x0) + f'(xo) * (x−xo) + | * (x−xo)2 + | * (x−xo)3 | ||
| 2! | 3! |
| f4(x) | ||
+ | + R | |
| 4! |
| 1 | 5 | |||
f'(x)= (−ln(1−5x))' = − | * (−5) = | |||
| 1−5x | 1−5x |
| 5 | ||
f'(o)= | =5 | |
| 1 |
| 25 | ||
f''(x)= 5 * (−1) * (1−5x)−2 * (−5) = | − jak to sie liczy ? | |
| (1−5x)2 |
| 25 | ||
f''(0)= | =25 | |
| 1 |
| 250 | ||
f'''(x)= 25 *(−2) * (1−5x)−3 * (−5)= | − jak to sie liczy? | |
| (1−5x)3 |
| 250 | ||
f'''(o)= | =250 | |
| 1 |
| 3750 | ||
f4(x)= 250 *(−3)*(1−5x)−4 *(−5x)= | − jak to sie liczy? | |
| (1−5x)4 |
| 3750 | ||
f4(0)= | =3750 | |
| 1 |
| 25 | 250 | 3750 | ||||
f(x)= 5x + | x2 + | x3 + | x4 + R | |||
| 2 | 6 | 24 |
| 1 | ||
(1−5x)−2= ( | )2 | |
| 1−5x |
| 1 | ||
f'(x)= −1 * | * (−5) | |
| 1−5x |
| 1 | ||
f'' (x) = − 1 * (−5) * | * (−1) * (−5) | |
| (1−5x)2 |
| 1 | ||
f ' ' ' (x)= − 1 * (−5) * (−1) * (−5) * | * (−2) * (−5) | |
| (1−5x)3 |