logika, prawa de morgana
hojns: (p⇒g)⇔(g⇒p)
(~~(p⇒g))⇔ (p⋀(~~g))
Prosiłbym o rozwiazanie i wytlumaczenie ( w miare mozliwosci)
20 wrz 11:29
mila: nie umiem zrobic jednej falbanki to będe tak robic ≈
≈(≈p)⇔p to jest podwójne zaprzeczenie czyli nie prawda ,ze nie prawda
p=1 ≈p=0 ≈(≈p)=1
jezeli p to g p⇒g
jezeli będzie ładna pogoda p to pójdę na spacer g
p to poprzednik g to następnik .Implikacja jest tylko wtedy fałszywa ,gdy poprzednik jest
prawdziwy a nastepnik fałszywy .W tym przypadku mozesz isc na spacer i w pogode i w niepogode
i zdanie będzie prawdziwe .Warunek jest tylko ,że podziesz na spacer gdy będzie pogoda.Jeżeli
wiec bedzie pogoda p=1 a ty nie pójdziesz na spacer q=0 to wtedy implikacja będzie fałszywa
p q p⇒q
1 1 1
1 0 0
0 0 1
0 1 1
(p⇒q)⇔(q⇒p) to równoważnosć zdan (p⇒q )wtedy i tylko wtedy,gdy (q⇒p)
Równowaznosc jest tylko wtedy prawdziwa.gdy oba zdania mają taką samą wartosc jezeli oba mają
zero to wynik 1 jeżeli oba mają 1 to wynik 1logiczną czyli
p g p⇒q q p q⇒p (p⇒g)⇔(q⇒p)
1 1 1 1 1 1 1
1 0 0 0 1 1 0
0 1 1 1 0 0 0
0 0 1 0 0 1` 1
moze spróbujesz zrobic drugie
20 wrz 12:25