calka do policzenia
anka: Calka do policzenia
calka √x2 +1dx
kompletnie nie wiem jak sie za nia zabrac. moze ktos rozwiazac krok po kroku?
20 wrz 11:07
think: skorzystaj ze wzoru:
| | 1 | |
∫(ax + b)n dx = |
| (ax + b)n + 1 + C dla n ≠ −1 założenie jest spełnione, bo |
| | a(n + 1) | |
20 wrz 11:12
anka: nie rozumiem
20 wrz 11:20
AS:
| | x | | 1 | |
∫√x2 + 1dx = |
| √x2 + 1 + |
| ln(x + √x2 + 1) + C |
| | 2 | | 2 | |
Jak znajdę trochę czasu to policzę.
20 wrz 12:44
anka: ok i dziekuje z gory juz
20 wrz 16:14
Mickej: Nie wiem jak As ale ja takie całki zazwyczaj jeżeli już liczę to z metody współczynników
nieoznaczonych. chociaż są jeszcze inne możliwości ale dobrze będzie jeżeli tą metodę
opanujesz bo przy jej pomocy można wszelakie całki machać
20 wrz 16:17
AS:
| | x2 + 1 | | x2 | | 1 | |
J = ∫√x2 + 1dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | √x2 + 1 | | √x2 + 1 | | √x2 + 1 | |
= J1 + J2 gdzie
| | x2 | | 1 | |
J1 = ∫ |
| dx J2 = ∫ |
| dx [0] |
| | √x2 + 1 | | √x2 + 1 | |
Obliczam J2
Stosuję pierwsze podstawienie Eulera (t ≠ o)
x +
√x2 + 1 = t ⇒
√x2 + 1 = t − x [1] obustronnie kwadratuję
| | t2 − 1 | |
x2 + 1 = t2 − 2tx + x2 ⇒ 2tx = t2 − 1 ⇒ x = |
| |
| | 2t | |
Znalezione x wstawiam do [1]
√x2 + 1 = t − x [2]
| | t2 − 1 | | t2 + 1 | |
√x2 + 1 = t − |
| = |
| |
| | 2t | | 2t | |
Wstawiam do [2]
| t2 + 1 | | t2 + 1 | |
| = t − x ⇒ x = t − |
| |
| 2 | | 2 | |
| | t2 − 1 | | 1 | | 1 | |
x = |
| = |
| (t − |
| } |
| | 2t | | 2 | | t | |
Obliczam różniczkę
| | 1 | | 1 | | t2 + 1 | |
dx = |
| (1 + |
| }dt = |
| dt [3] |
| | 2 | | t2 | | 2t2 | |
J2 = ∫tdt = ln|t| = ln| x +
√x2 + 1|
Obliczam całkę J1 przez części
| | x2dx | | x*xdx | |
J1 = |
| = |
| |
| | √x2 + 1 | | √x2 + 1 | |
| | xdx | | 1 | | 2*xdx | |
du = dx v = ∫ |
| = |
| ∫ |
| = √x2 + 1 |
| | √x2 + 1 | | 2 | | √x2 + 1 | |
J1 = u*v − ∫vdu = x*
√x2 + 1 − ∫
√x2 + 1dx
Wstawiam do 0 − zwracam uwagę że lewa strona to nasze J
J = ln| x +
√x2 + 1| + x
√x2 + 1 − J
2*J = x
√x2 + 1 + ln| x +
√x2 + 1|
| | 1 | |
J = |
| ( x √x2 + 1 + ln| x + √x2 + 1|) + C |
| | 2 | |
20 wrz 19:00
anka: a prostrza metoda jest?
20 wrz 19:07
AS: Na pewno jest ale nie chce mi się jej szukać
Uśmiechnij się do Micheja
20 wrz 19:26
AS: Korekta
W końcowym zapisie winno być
21 wrz 08:32