Jak wyznaczyć "z" z takiego równania kwadratowego:
damiano: Jak wyznaczyć "z" z takiego równania kwadratowego:
1/2 z2 + Rz − 1/4 R2 =0
19 wrz 22:49
Mickej: Równanie funkcji kwadratowej.
ax2+bx+c=0
a=1/2 b=R c=−1/4R2
19 wrz 22:54
Eta:
tak, jak z każdego równania kwadratowego ( tu zmienną jest "z"
a=
12 b= R c= −
14R
2
z
2= ..............
19 wrz 22:59
damiano: ok, a dalej? bo zapomniałem dodać, że nie mam podane ile wynosi R. Więc jak dalej wyznaczyć to
"z" ?
19 wrz 23:00
Gustlik: Tak, jak z każdego równania kwadratowego, R traktujesz jak liczbę daną:
1/2 z
2 + Rz − 1/4 R
2 =0 /*4
2z
2+4Rz−R
2=0
Δ=b
2−4ac=16R
2−4*2*(−R
2)=16R
2+8R
2=24R
2
√Δ=
√24R2=
√24R=2
√6R
| | −b−√Δ | | −4R−2√6R | | R(−4−2√6) | | R(−2−√6) | |
z1= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | 2a | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −4R+2√6R | | R(−4+2√6) | | R(−2+√6) | |
z2= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | 2a | | 4 | | 4 | | 2 | |
19 wrz 23:01
Gustlik: Eta, a nie lepiej pomnożyć obustronnie przez 4 i liczyć na liczbach całkowitych? Po co męczyć
się z ułamkami? Pozdrawiam.*********
19 wrz 23:02
Eta:
"ułamki nie gryzą "

.......
19 wrz 23:04
Eta:
Gustliku
Jeżeli już tak się upierasz, to
przynajmniej pokaż,że obydwa rozwiązania ( moje i Twoje)
są takie same
| | R(−2+√6) | | √6 | |
z1= |
| = R( −1 + |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
z
2=..... podobnie
19 wrz 23:09
damiano: a nie ma jakiegoś innego sposobu rozwiązania tego zadania? bo w sumie "z"
nadal nie jest wyznaczone bo nie znam wartości R(w takim sensie, ze teoretycznie
znam tą wartość, ale muszę działać na literach). Więc z tego wszystkiego chce
wyznaczyć niewiadomą z a otrzymuje z1 i z2 co jest mi niepotrzebne. Hm mam
nadzieje ze w miarę zrozumiale napisałem o co mi chodzi. Pozdr i dzięki za odp.
19 wrz 23:09