rownanie trygonometryczne z parametrem
justin bieber: Nawet nie wiem jak zaczac
sin4x + cos4x = m2 − 3
sin6x + cos6x = m
19 wrz 22:32
Mickej: Można na 2 sposoby.
1. Prostszy szkicujesz sobie wykresy funkcji np z pierwszego zadania
sin4x+cos4x a następnie w zależności od parametru m odczytujesz ilość rozwiązań.
Rozwiązywałeś kiedyś w taki sposób jakieś zadanie?
2. podstawiasz pod sin albo cos parametr t i rozwiązujesz jak zwykłą funkcje kwadratową
oczywiscie najpierw założenia dotyczące dziedziny "t"
Proszę zmień nick......bo żenada
19 wrz 22:37
Pawełek: Nigdy nie robilem z parametrem, i jeszcze te potegi
19 wrz 22:43
Mickej: naszkicuj sobie wykres
sin4x+cos4x przyglądnij się i napisz co tam widzisz
19 wrz 22:45
:D: Za sam nick już bym Ci nie pomógł
19 wrz 22:51
Bogdan:
Można spróbować również w ten sposób:
sin
4x + 2sin
2x cos
2x + cos
4x − 2sin
2x cos
2x = m
2 − 3
(sin
2x + cos
2x)
2 − 2sin
2x cos
2x = m
2 − 3
1 − 2sin
2x cos
2x = m
2 − 3
2sin
2x cos
2x = 4 − m
2
| 1 | |
| * 4sin2x cos2x = 4 − m2 |
| 2 | |
sin
22x = 8 − 2m
2
sin
22x ∊ <−1, 1> ⇒ −1 ≤ 8 − 2m
2 ≤ 1
Otrzymaliśmy układ nierówności:
1. −1 ≤ 8 − 2m
2
2. 8 − 2m
2 ≤ 1
19 wrz 22:53
Pawełek: thx a takie cos:
| | x | |
2cosx + 3 = 4cos |
| ////// 2cosx = cos2x = cos2x − sin2x = 2cos2x − 1 |
| | 2 | |
| | x | |
2cos2x − 1 + 3 = 4cos |
| i nie wiem co dalej |
| | 2 | |
19 wrz 22:58
Bogdan:
Zad. 2.
(sin
2x)
3 + (cos
2x)
3 = m,
lewą stronę rozkładamy na czynniki stosując wzór skróconego mnożenia: a
3 + b
3
(sin
2x + cos
2x)(sin
4x − sin
2x cos
2x + cos
4x) = m
sin
4x − sin
2x cos
2x + cos
4x = m ⇒ sin
4x + 2sin
2x cos
2x + cos
4x − 3sin
2x cos
2x = m
(sin
2x + cos
2x)
2 − 3sin
2x cos
2x = m ⇒ 1 − 3sin
2x cos
2x = m
| 3 | | 3 | |
| *4sin2x cos2x = 1 − m ⇒ |
| * sin22x = 1 − m |
| 4 | | 4 | |
| | 4 | |
sin22x = |
| (1 − m) dalej analogicznie do zadania 1. |
| | 3 | |
19 wrz 23:05
Pawełek: a to co ostatnie napisalem, co dalej z tym?
19 wrz 23:55
Bogdan:
| | x | | x | | x | |
2cosx + 3 = 4cos |
| ⇒ 2(2cos2 |
| − 1) + 3 − 4cos |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | | 1 | |
4cos2 |
| − 4cos |
| + 1 = 0 ⇒ 4(cos |
| − |
| )2 = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| x | | π | | x | | π | |
| = |
| + k*2π lub |
| = − |
| + k*2π, k∊C |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | |
x = |
| + k*4π lub x = − |
| + k*4π |
| | 3 | | 3 | |
20 wrz 00:18
Pawełek: | | x | |
jak z 2cosx zrobiles 2cos2 |
| −1 jak zgodnie ze wzorem powinno byc 2cos2a −x i jeszcze |
| | 2 | |
pozniej ta 2 przed nawiazem, nie ogarniam
20 wrz 00:29
Edek: Bogdan, a tam gdzie napisałeś, że sin22x ∊ <−1,1> nie powinno być czasem :
sin22x ∊ <0,1> ?
20 wrz 08:55
Bogdan:
| | α | |
1. Przypominam zależność: cos2α = 2cos2α − 1 ⇒ cosα = 2cos2 |
| − 1. |
| | 2 | |
2.
Edek − gratuluję spostrzegawczości, tak jest, jak zauważyłeś, czyli sin
2α ∊ <0, 1>
a w tym zadaniu sin
22x ∊ <0, 1>.
20 wrz 09:24
m: |4x − y + 5| + |x + y − 3| =0
23 mar 20:34
kasia541: mam pytanie do przykladu 1 ,ktory rozwiazywal Bogdan ,czy na koncu zamiast −1 w ''sin22x ∊
<−1, 1> ' nie powinno byc 0? bo sin jest podniesiony do kwadratu
8 maj 21:52
Bogdan:
Prawdopodobnie to moje
kasiu541 rozwiązanie. Gratuluję spostrzegawczości.
Jeśli sin
22x = 8 − 2m
2, to z faktu 0 ≤ sin
22x ≤ 1 wynika 0 ≤ 8 − 2m
2 ≤ 1.
Masz rację
8 maj 23:49