3 zadania - logarytmy
kuba: 3 zadania z logarytmow
1) Punkt A=(log5 2, log5 50) nalezy do prostej o rownaniu
odp powinna byc: y=x+2
2) Oblicz log ab wiedzac, ze log10a=2010 i log 10b=1020
powinno wyjsc 990
3) Wykaż, że liczba log2 4 − log2 252(log2−log5)
−> log2 4 − log2 25 / 2(log2−log4) − wczesniej jest troche nie wyraznie <−
jest całkowita
odp: dana liczba jest rowna 2
zalezy mi na sposobie obliczania i samych obliczeniach
19 wrz 22:19
Eta:
1)
A(x, y)
x= log52 y= log5(52*2)= log552 +log52= 2+log52 = 2+x
y= x+2
19 wrz 22:25
Eta:
2) log10a= 2010 => log10+loga= 2010 => loga= 2010−1= 2009
loga= 2009
log
10b= 1020 => log10 −logb= 1020 => logb= −1019
logb= − 1019
logab= loga +logb= .......... =
990
19 wrz 22:31
kuba: dzieki

jeszcze tylko 3
19 wrz 22:37
Eta:
L−−−− licznik
M −−− mianownik
w liczniku korzystamy ze wzoru : a
2−b
2= ( a−b)(a+b)
L= ( log4−log25)( log4+log25)= log(2
2−log5
2)(log2
2+log5
2)=
= 2( log2−log5)*2(log2+log5)
| L | | 4(log2−log5)(log2+log5) | |
| = |
| =2l(log2+log5)=2*log10= 2*1=2
|
| M | | 2(log2−log5) | |
19 wrz 22:39
kuba: wielkie dzieki tomas i Eta
19 wrz 22:40
sushi_ gg6397228: w liczniku zastosuj a
2−b
2= (a−b)(a+b)
w mianowniku masz (a−b), wiec zostanie
19 wrz 22:41