energia potencjalna
Piotrek: Oblicz energie potencjalna ciala o masie 100kg na wysokosci 10km. Oblicz jaka prace nalezy
wykonac nad tym cialem aby to cialo przeniesc na ta wysokosc z powierzchni Ziemi.
Czy tutaj korzystamy z tego podstawowego wzoru Ep=mgh?
I przyjmujemy ze Ep na powierzchni ziemie wynosi 0?
19 wrz 22:15
Piotrek: dzięki
19 wrz 22:35
Mateusz: tak korzystasz z tego wzoru zeby policzyc energię potencjalną zeby natomiast policzyc prace
trzeba najpierw policzyc siłę pomijając siłę oporu powietrza korzystasz ze wzoru F=m*g
g−przyszpieszenie ziemskie
19 wrz 23:19
danny: Ale Energia=Praca więc wynik będzie ten sam
19 wrz 23:21
Mateusz: Tez prawda o tym zapomniałem
19 wrz 23:24