matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
coto:
uprosc x
2
+ 4x −−−−−−−−−−−−−− x
2
+3x−4 i (3x
2
y
3
)
3
19 wrz 21:45
Anna:
x
2
+ 4x
x(x+4)
x
1)
=
=
x
2
+3x−4
(x+4)(x−1)
x−1
(w mianowniku: Δ = 25, x
1
= 1, x
2
= −4 ). 2) 27x
6
y
9
19 wrz 22:07