ciąg arytmetyczny
jola: ciąg arytmetyczny jola: liczby 2, x−3,8, są w podanej kolejności pierwszym ,drugim,i
czwartym,wyrazem ciagu arytmetycznego.oblicz x?
19 wrz 21:06
Eta:
a4= a1+3r => 3r= a4−a1= 6 => r= 2
a2= a1+r = ......
x−3= a2
x=.......
19 wrz 21:10
bibi: skorzystaj dla a1 i a4 z wzoru na n−ty wyraz ciągu geometrycznego, czyli
an = a1 + (n − 1) * r
otrzymasz układ 2−óch równań z 2−oma niewiadomymi n i r
19 wrz 21:11
Eta:
arytmetycznego
19 wrz 21:14
jola: bardzo przepraszam ale nie kumam juz teraz nic
19 wrz 21:23
bibi: no czego tutaj nie rozumiesz

?
19 wrz 21:25
TOmek: 2(x−3)=8+2
bo
2b=a+c
19 wrz 21:25
Eta:
TOmek ....... przeczytaj dokładnie treść zadania
19 wrz 21:29
jola: jola: CZY TO TAK MA BYC?;;;skoro to ciag arytmetyczny to spelnia w−ek: a3−a2=a2−a1 stad mamy:
a3=2a2−a1 podstawiamy: a3=2(x−3)−2 a3=2x−6−2 a3=2x−8 wiemy tez,ze: a4−a3=a3−a2 podstawiamy:
8−a3=a3−(x−3) −2a3=−x+3−8 −2a3=−x−5 zatem mamy uklad rownan: a3=2x−8 −2a3=−x−5 −2(2x−8)=−x−5
−4x+16=−x−5 −3x=−21 x=7
19 wrz 21:36
bibi: ale po co w to mieszać a
3
?
Eta prawie rozwiązał całkowicie to zadanie − ostatecznie x = 7
19 wrz 21:41
jola: chodzilo mi czy taki rozwiazanie jest dobre
19 wrz 21:43
bibi: ostateczny wynik oki, ale chcemy zawsze najprostszego i najkrótszego sposobu, prawda?
19 wrz 21:44
jola: prawda ale siedze na tym cala niedziele dlatego pytam,zeby sie jutro nie zblznic w klasie
19 wrz 21:47
bibi: to radzę skorzystać z podpowiedzi Ety, ogólnie korzystaj z wzoru na n−ty wyraz ciągu
arytmetycznego
19 wrz 21:52
jola: ok dzieki
19 wrz 21:55
TOmek: przepraszam za moj post, nie doczytałem
19 wrz 21:57