krotkie i szybkie pytanie:P:P
:P:P:P:P: witam mam pytanie jak mogę obliczyć ile stopni ma kat jeżeli wychodzi mi ze jest równy 0,8208
hmm jest może na to jakiś wzór z góry dzięki


19 wrz 20:03
Kejt: ale skąd Ci wychodzi? jakie masz dane?
19 wrz 20:04
Godzio:
tablice trygonometryczne proponuję bo zakładam że chodzi o trygonometrię
19 wrz 20:05
:P:P:P:P: | | a2+b2−c2 | | −197 | |
a=10 b=12 c=21 z wzoru cosγ= |
| wyszło mi ze cosy to jest |
| i dalej |
| | 2bc | | 240 | |
ze to ok − 0.8208 można to jakoś dokładnie wskazać ile to stopni jest

19 wrz 20:09
:P:P:P:P: tak tak ale musze wiedzieć dokładnie ile to jest stopni z minutami o ile sie da

?
19 wrz 20:10
Bogdan:
α
o = 0,8208
180
o = π
| | 0,8208 * 180o | |
αo = |
| ≈ 47o |
| | 3,14159 | |
19 wrz 20:11
Bogdan:
| | 197 | |
A to co innego. czyli że cosα = − |
| . |
| | 240 | |
Znowu brak precyzji w sformułowaniu pytania spowodowało nieporozumienie.
19 wrz 20:13
:P:P:P:P: przepraszam jestem lekko wczorajszy po weselu i nie moge jeszcze dobrych wypowiedzi składać
sorry
19 wrz 20:18
:P:P:P:P: to jak wie ktoś jak to obliczyć


?
19 wrz 20:22
Bogdan:
| | 197 | |
cosα = − |
| = −0,8208(3) = −cos 39o3'12,5" = cos(180o − 39o3'12,5") = ... |
| | 240 | |
19 wrz 20:28
:P:P:P:P: −cos 39o3'12,5" ale jak to Ci wyszłoze to tyle jest

?
19 wrz 22:49
Bogdan:
Mam dobre tablice matematyczne i niezły kalkulator, ale na wszelki wypadek sprawdzę
jeszcze raz.
19 wrz 23:09
:P:P:P:P: aha czyli to tylko z tablic nie ma jakiegoś sposobu wzoru lub coś żeby to obliczyć

19 wrz 23:11
:P:P:P:P: aha czyli to tylko z tablic nie ma jakiegoś sposobu wzoru lub coś żeby to obliczyć

19 wrz 23:12
:P:P:P:P: aha czyli to tylko z tablic nie ma jakiegoś sposobu wzoru lub coś żeby to obliczyć

19 wrz 23:13
Bogdan:
Przepraszam, poprawiam wynik.
| | 197 | |
cosγ = − |
| = −cos34o50' = cos(180o − 34o50') = cos145o10' |
| | 240 | |
γ = 145
o10'
19 wrz 23:16
Bogdan:
Skorzystałem z tablic matematycznych.
19 wrz 23:18
:P:P:P:P: aha ok dzięki Ci wielkie
19 wrz 23:23