liczby rzeczywiste
paulina: Prosze o rozwiazanie nie o rade, jeżeli ktos potrafi to wykonac:
√2−√3 = √5−2√6 <−− po prawej stronie √6 jest pod drugim pierwiastkiem
19 wrz 19:39
Godzio:
nie da się wykonać
√2 −
√3 < 0
a jak wiadomo
√... ≥ 0
dodam że wyrażenie pod pierwiastkiem można zapisać tak
5 − 2
√6 =
√22 − 2
√6 +
√32 = (
√2 −
√3)
2
√a2 = |a|
19 wrz 19:42
Bogdan:
Godzio, √2 − √3 < 0, nie ma tu sprzeczności
19 wrz 20:00
Godzio: ale chodzi o to że
√2 − √3 ≈ −0,31
√2 − √3 ≠ √5 − 2√6 bo √5 − 2√6 = √3 − √2 prawda ?
19 wrz 20:02
Bogdan:
√ 5 − 2(√6) = √ [(√2) − (√3)]2 = |√2 − √3| = √3 − √2
19 wrz 20:03
Bogdan:
Domyśliłem się Twojej intencji, ale nie wyraziłeś się Godzio dokładnie pisząc:
"√2 − √3 < 0 a jak wiadomo ..."
19 wrz 20:05
Godzio: a to sorki
19 wrz 20:06