logarytmy
kuba: Logarytmy
Jeżeli log24=a i log2=b to liczba log3 jest równa:
19 wrz 19:39
19 wrz 19:40
kuba: a−3b powinno wyjsc, i jezeli mozesz to bym prosil o obliczenia
19 wrz 19:44
mila: a wzór znasz jak mamy odejmowanie logarytmów
19 wrz 19:46
Kejt: aa.. tak, tak. zapomniałam.. powinno być a−3b.. doprowadziłam to do takiej postaci żeby ta
druga liczba była równa 8
czyli log23=3log2
log24−3log2=a−3b..
19 wrz 19:47
lozohcum: Ale skąd się wzięło nagle 3log2 z log2?
I czemu te logarytmy się odejmuje żeby otrzymać log3? może ktoś wytłumaczyć to normalnie a nie
jakimiś skrótami myślowymi?
30 paź 20:22