Co oznacza dwukropek w zapisie matematycznym?
mkk: Co oznacza dwukropek w zapisie matematycznym? Często widuję go w zapisie elementów zbioru.
19 wrz 19:36
Bogdan:
Podaj przykład. Dwukropek może być znakiem dzielenia, np. 8 : 2 = 4, może też pełnić
rolę znaku interpunkcyjnego, np. A = {x: x∊C i x2 − 3 < 0}
19 wrz 20:20
mkk: Oczywiście chodziło mi o ten drugi przypadek
19 wrz 20:28
Ania: potrzebuję pomocy przy interpretacji dwukropka w zapisie P=∫∫V∫ t : γ dV
1 mar 15:19
aniabb: : oznacza taki że
np. A = {x: x∊C i x2 − 3 < 0}
czytamy: zbiór A to są iksy takie że x należy do Całkowitych i x2 − 3 są mniejsze od
zera
1 mar 16:33