3
Patrycja: Czy iloczyn 2789537*2789538 da się zapisać w postaci kwadratu liczby naturalnej?
19 wrz 19:21
Patrycja: i to?
19 wrz 20:42
Patrycja: ..........
19 wrz 21:54
Kejt: hmm.. ja bym popróbowała to na czynniki rozłożyć.. nie wiem co z tego będzie, ale nic innego mi
do głowy nie przychodzi..
19 wrz 22:02
Kejt: nie.. nic z tego.. wychodzi tylko: 2·3·1619·1723·464923..
19 wrz 22:13
Patrycja: Próbowałam wykorzystać wzór skróconego mnożenia:
(2789537,5−0,5)*(2789537,5+0,5)=2789537,52−0,52
ale na tym stanęłam, nie wiem co dalej.
Również przedstawienie tych liczb jako dwóch kolejnych liczb naturalnych:
n(n+1)=x2
x ma być liczbą naturalną
Nie ma takiego n które podstawione do √n(n+1) dało liczbę naturalną.
Kalkulator też pokazuje, ze nie ma opcji.
Mam problem ze zgrabnym ujęciem tego w formie dowodu.
19 wrz 22:16
sushi_ gg6397228: to jest iloczyn dwoch kolejnych liczb, wiec nie bedzie kwadratu liczby naturalnej
19 wrz 22:16
Patrycja: Wiemy wiemy, jak to zgrabnie napisać?
19 wrz 22:18
sushi_ gg6397228:
aby byl kwadrat liczby, to ta liczba musi byc pomiedzy nimi, a takiej naturalnej nie ma
n(n+1)=x2 x= √(n+1n, wiec nie ma takiej liczby naturalnej
19 wrz 22:24
Patrycja: Czyli tak jak napisałam wyżej, dzięki serdeczne za potwierdzenie, że tak jest ok.
19 wrz 22:28
sushi_ gg6397228:
tylko ze tutaj mamy konkretne liczby, wiec lepiej napsiac tak: mamy dane dwie kolejne liczby
(podajesz je) wiec kwadrat liczby iloczynu ich musi byc pomiedzy nimi, a zatem ta liczba nie
jest naturalna
19 wrz 22:38