2
Patrycja: 2. Liczba abcabc jest podzielna przez 10985. Jaka to liczba?
19 wrz 19:20
Godzio:
10985 = 5 * 133
abcabc = 100000a + 10000b + 1000c + 100a + 10b + c =
100100a + 10010b + 1001c = 1001(100a + 10b + c)
liczba jest podzielna przez 1001,
10985 = 5 * 133
1001 = 7 * 11 * 13
liczba podzielna przez 10985 i przez 1001 musi być podzielna przez:
5,7,11,133
Najprostsza postać tej liczby to: 133 * 11 * 7 * 5 = 845845
kolejna: 1691690 − ale juz nie 6−cyfrowa wiec odpada
odp: 845845
19 wrz 19:33
Patrycja: Znowu Ty wybawco! Dziękuję! Nie ma jakichś plusów dla pomagaczy takich jak Ty? Dzięki.
19 wrz 20:24
Godzio:
Takie zadanka to się z przyjemnością robi

szkoda że nie wszystkie tak łatwo idę
19 wrz 20:26
Godzio:
tak łatwo idą *
19 wrz 20:27
Patrycja: Takkk

, to chciałabym zamienić się z Tobą na głowę, chociaż po to, zeby odczuć łatwość
rozwiazywania zadań takich jak te. Myslisz, ze kwestia wprawy, czy po prostu rodzaj zadan,
które się lubi albo nie?
Ja lubie stereometrię i funkcje, nie trawię trygonometrii, a takie zadania nie często
rozwiązuję.
19 wrz 20:39