1
Patrycja: 1. Dzieląc pewną liczbę przez 2,3,4,5,6 i 7 otrzymujemy zawsze resztę 1. Podaj jak znaleźć
przynajmniej jedną liczbę.
Znalazłam podobne zadanie:
http://www.xlo.torun.pl/gimnazjum/matma/liga_umk/rozw/rocznik91a/29_trusz/05_06_p6_liga1_23r/05_06_p6_liga1_23r.html
Niby wynik dostaję n=k*420+1 i to się zgadza, ale dojście do wyniku z tymi przekształceniami i
dziwacznym zapisem NWW(2,3,4,5,6,7)=NWW(4,5,6,7)=NWW(4,5,3,7)=4*5*3*7 O co tu biega?
Skąd w NWW aż tyle liczb i czemu znika trójka z pierwszego nawiasu, w drugim jej nie ma,
natomiast w trzecim znów sie pojawia, a znika szóstka...
Czy ktoś jest mi w stanie wskazać poprawne rozwiązanie?
19 wrz 19:20
Patrycja: jeszcze to, moze ktoś?
19 wrz 20:43
bibi: 4 = 2 * 2
6 = 2 * 3
Jak widać z powyższego, wystarczy 140 (4*5*7) pomnożyć przez 3 − nie jest konieczne mnożenie
przez 6, bo 6 uzyskujemy jako 2*3, a 2 dostajemy z 4
19 wrz 20:53
Patrycja: Haaaaaaaaaaaaaa, juz wszystko wiem, mimo to dzięki za odpowiedź

Liczby 2,3,4,5,6,7 da się stworzyć z takich liczb pierwszych: 2,2,3,5,7
Teraz je się wymnaża:
2*2*3*5*7=420
Taaaaadammmm

Serdeczne dzięki




19 wrz 21:09