Uzasadnij
noname90: Uzasadnij, że dla dowolnych róznych liczb a i b, wyrażenie:
| | a − b | + | b − a | | |
| |
| √4a2 − 8ab + 4b2 | |
ma stałą wartość
19 wrz 18:27
Edek: | | a − b | + | b − a | | |
| |
| √4a2−8ab+4b2 | |
zacznijmy od tego, ze | a − b | = | b − a |
a wiec
| 2| a − b | | | 2| a − b | | | 2| a − b | | |
| = |
| = |
| = |
| √4(a2−2ab+b2) | | 2√(a−b)2 | | 2| a − b | | |
1
19 wrz 20:58
noname90: ale ty masz łeb no przecież a ja kurde cały czas jade tymi schematami dlatego coś mi tu nie
pasowało musze się tego oduczyć
20 wrz 10:22