Proszę o wytłumaczenie jak zapisać to w postaci potęgi
Slawo: 3*252+53*10
19 wrz 18:06
Slawo: Proszę o wytłumaczenie jak zapisać to w postaci potęgi
3*252+53*10
19 wrz 18:08
Patrycja: 3*(52)2+53*2*51 = 3*54+2*54 = 54*(3+2) = 54*5 = 54*51 = 54+1 = 55
19 wrz 18:11
Patrycja: Wszystko rozumiesz?
19 wrz 18:12
Slawo: 3*252+53*10= ?
Proszę o wytłumaczenie zadania które napisałem powyżej.
19 wrz 18:16
Patrycja: zdanie, które napisałeś powyżej rozwiązałam jeszcze wyżej. Widzisz?
19 wrz 18:17
Slawo: A możesz mi wytłumaczyć skąd to się wszystko bierze ? Bo nie rozumiem.
19 wrz 18:21
Kejt: rozbijasz 10 na iloczyn: 5*2
zamieniasz 25
2 na potęgę piątki: 5
4
i wyłączasz 5
4 przed nawias.
jakieś pytania?
19 wrz 18:25
Slawo: Kejt, dziękuję za odpowiedź, już zaczynam rozumieć.
19 wrz 18:29