fizyka
Aleksandra: Witam
Mam problem z zadankiem z fizyki

oto one
Oblicz jaki czas upłynął, kiedy ciało pokonało 525 m, ze stałym przyśpieszenie 1m/s
2
wiedząc ze jego predkość początkowa wynosi 2,5m/s
2
19 wrz 17:41
Aleksandra: może ma ktoś pomysł jak to obliczyć ?
19 wrz 17:59
mila: napisz wzór na droge w tym zadaniu moze coś wymyslimy
19 wrz 18:03
Aleksandra: oto wzory
v=at
vk=v0+at
i mam wyznaczyć t
19 wrz 18:10
mila: to wzór na drogę ,gdy już jest jakas droga przebyta masz odpowiedz ?
19 wrz 18:14
Piccolo: no to w czym problem?
19 wrz 18:14
Aleksandra: mam czas obliczyć choć mam podane wozry na drogę i muszę je odpiwedznio przekształcić w tym
sztuka zadania
19 wrz 18:15
Aleksandra: s0 i v0 to wartość początkowa
19 wrz 18:16
Aleksandra: a w ostatnim wzorze
jest błąd
19 wrz 18:17
Aleksandra: no to jak myślicie jak to obliczyć?
19 wrz 18:20
Aleksandra: mam problem jak przekształić ten wzór
19 wrz 18:20
Aleksandra: t=30 sek
to jest odpwoiedz
19 wrz 18:21
Aleksandra: ale nie wiem jak dojsc do tego wyniku
19 wrz 18:22
Aleksandra: to jak pomoże ktoś
19 wrz 18:25
Aleksandra: może jakiś inny wzór jeszcze trzeba uzyc?
19 wrz 18:28
Aleksandra: help me
19 wrz 18:32
Aleksandra: proszę o pomoc
19 wrz 18:33
Kejt: daj mi chwilkę..
19 wrz 18:34
Kejt: | | Vk−Vp | |
a= |
| tak? nie pamiętam tych wzorów  |
| | t | |
19 wrz 18:38
19 wrz 18:39
Kejt: co to jest vo?
19 wrz 18:40
Aleksandra: Kejt − tak jest taki wzór
mila − może to i ten ale nie moge go przekształcic aby wyszedł mi wynik ze t =30s
19 wrz 18:40
Arco: Nie wiem jak to wyliczyć, ale wynik wyszedł 32,1 sekund. Sprawdziłem samochodem xd
19 wrz 18:42
mila: VO to prędkość początkowa jestem coraz bardziej pewna że tak ma być
19 wrz 18:42
Kejt: myślę, że najlepszy będzie ten co napisałam i:
19 wrz 18:43
Kejt: zaraz to policzę..
19 wrz 18:43
Aleksandra: mi też wyszedł taki czas 32.1
ale chyba to ma wyjść bardziej przybliżone
19 wrz 18:46
Aleksandra: milo , kejt ile wam powychodziło?
19 wrz 18:50
Aleksandra: arco pokaż jak przekształcałes wzór
19 wrz 18:51
Picollo: Nie przekształciłem

mówię, że samochodem sprawdziłem xd
19 wrz 19:00
Picollo: a który wzór chcesz przekształcic? Ten od Kejta?
19 wrz 19:00
19 wrz 19:01
mila: cos mi swita ze w przyspieszeniu w mianowniku musi byc t2−t1 a nie t bo to jest zmiana
prędkoćśi w jakimś czasie
19 wrz 19:06
Aleksandra: picollo
nie znam vk ;[
napiszcie jakiś wzór ktory doporowadzi do wyniku t=30s
19 wrz 19:09
Kejt: mm.. musisz sprawdzić, bo mi się plącze wszystko ostatnio..
z tych wzorów które podałam trzeba wyciągnąć v
k:
v
k=at+v
p
przyrównaj i sprawdź..
19 wrz 19:12
mila: Ten co napisałam doprowadzi S=Vot+{at2}{2}
19 wrz 19:14
Godzio:
Proponuję tak:
s = 525 m
v
o = 2,5m/s
2
a = 1m/s
2
525 = 2,5t + 0,5t
2
1050 = 5t + t
2
t
2 + 5t − 1050 = 0
Δ = 4225
√Δ = 65
t
2 < 0
19 wrz 19:21
Picollo: Bedzie tak:
Vk=at+Vp
łączymy wzory:
| | 2s | |
at+Vp= |
| −Vp (przenosze Vp) |
| | t | |
at
2= 2s−2Vp / :a
t
2= 1045,5
t=
√1045,5
t≈ 32,33
19 wrz 19:22
Picollo: No popatrz Godzio

Nie pomyślałem, że można tu delte policzyć

Skupiłem się na fizyce i
zapomniałem, że fizyka to przede wszystkim matematyka
19 wrz 19:25
Kejt: haha. jaki wstyd

i ja mam pisać maturę z fizyki...
19 wrz 19:30
Picollo: Masz jeszcze cały rok
19 wrz 19:36
Aleksandra: Godzio
a skąd wiesz ze delta = 4225
19 wrz 19:40
Kejt: nawet więcej.. ale i tak czarno to widzę
19 wrz 19:41
Kejt: Δ=b2−4ac=52+4*1050=25+4200=4225
19 wrz 19:42
Godzio:
Aleksandra a ile to jest 25 + 4200 ?
19 wrz 19:42
mila: b2−4ac=Δ a=1 b=5t c=−1050
19 wrz 19:43
Aleksandra: xD
delty jescze nie miałam

b−to co

a

?
c


nie wiem skad to sie wzieło
19 wrz 19:44
Aleksandra: o stary naprawde nie wiem o co chodzi z ta delta
19 wrz 19:45
Kejt: nie miałaś równań kwadratowych?
19 wrz 19:46
Godzio: no jak nie miałaś delty to trzeba coś innego wykombinować
19 wrz 19:46
Aleksandra: jestem 1 roczniki liceum

może ktoś wytłumaczy delte
19 wrz 19:48
Aleksandra: Jeszcze nie

To dopiero 2 tydzień w liceum
19 wrz 19:49
19 wrz 19:51
Picollo: Ale nie wiem czy przejdzie Ci to zadanie, skoro nie przerabialiście jeszcze funkcji
kwadratowej. Z tego co pamiętam to f. kwadratowa jest w drugiej klasie dopiero, ale na
początku.
19 wrz 19:52
Aleksandra: dobra

przyznam się ziomuś powiedział ze to zadanie na 6 pewnie dlatego ze nie mielismy
jeszcze delty
to był ten haczyk, daletgo nie mogłam rozwiązać zadanka
Dziękuje wam bardzo, że straciliście swój cenny czas na mnie i jestem wam bardzo wdzięczna

19 wrz 19:54
mila: Masz równania gdzierozwiązaniem jest jeden x np 3x−5=13
wtedy liczysz jaka liczba jest x 3x=18
x=6
ale są równania kwadratowe i rozwiązaniem moga byc dwa x wtedy liczy się delte Δ i te x
np y= x
2−3x+2 koło x
2 jest a koło x jest b a c to wyraz wolny
Δ=b
2−4ac
Δ=(−3)
2−4*2
Δ=9−8
| | −b+√Δ | | −(−3)+1 | |
Δ=1 x1= |
| = |
| =2 |
| | 2a | | 2 | |
19 wrz 20:04