pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
marta: oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji y= 2 + x − 2x2 − x3, y= 0
19 wrz 17:36
bartuś: chętnie pomógłbym Ci ale nie potrafię...
19 wrz 17:37
Bogdan:
Narysuj ten wykres. Czy w zadaniu są podane jeszcze inne linie ograniczające obszar,
którego pole należy wyznaczyć? Trzeba tu zastosować całkę oznaczoną.
19 wrz 17:47
marta: tylko to jest podane, a jak mam narysować wykres?
19 wrz 17:51
Bogdan:
Wyznacz miejsca zerowe funkcji.
19 wrz 17:55
Bogdan:

−x
3 − 2x
2 + x + 2 = −x
2(x + 2) + (x + 2) = −(x + 2)(x − 1)(x + 1)
Jeśli chodzi tu o obszary zawarte między miejscami zerowymi i osią x, to pole P jest równe:
−1 1
∫ (−y) dx + ∫ y dx
−2 −1
19 wrz 18:06
marta: punkty 1, −1, −2
19 wrz 18:08
marta: dziękuję
19 wrz 18:15
Marta: Ja mam ogromny problem z rozwiązaniem poniższego zadania:
Oblicz pole obszaru ograniczonego funkcjami:
f(x) = x
2 −1
g(x)= x−1
Proszę bardzo o pomoc!
6 lut 15:51
Marta: I jeszcze jedno zadanko niestety.
Przedziały monotoniczności i ekstrema f(x) 2x
4+4x
2+1
Proszę o pomoc, z góry dzięki !
6 lut 15:53
Mila:

Oblicz pole obszaru ograniczonego funkcjami: f(x) = x
2 −1 g(x)= x−1
x
2−1=x−1
x
2−x=0
x(x−1)=0
x=0 lub x=1
granice całkowania od 0 do 1.
0∫
1(x−1−(x
2−1))dx=
0∫
1(−x
2+x)dx
6 lut 16:37