Ania: Mam prostopadłościan zrobiony z drutu o długości 72 cm i o krawędzi podstawy dł. x. Wzór
na jego objętość zapisałam jak V(x)= x2(18-2x). Teraz muszę obliczyć dla jakiego x
objętość tego prostopadłościanu będzie największa. Jak to zrobić?
29 gru 15:09
wjmm: Jeśli narysujesz wykres, to będzie podwójne miejsce zerowe x=0 oraz x=9. Funkcja jest
malejąca, czyli będzie to punkt w przedziale (0,9). Wykres w tym przedziale możemy
opisać wzrorem W(x)= -2x(x-9)- bo a=-2, z tego głównego wzoru, a miejsca zerowe 0 i 9
w(x)=-2x2+18x
p=4,5
czyli dla x=4,5, choć przyznam, że nie jestem pewien, czy dobrze myślę.
29 gru 15:29
Eta:
Wtrącę się!

otóż poniewaz x>0 --- bo dł. boku
i x< 9 bo H= 18 - 2x
zatem wystarczy zbadać
V(x) = - 2x
3 +18x
2 to pochodna V
'(x) = - 6x
2 +36x
V
'(x)=0 <=> -6x
2 +36x=0 <=> x( 6x - 36)=0
czyli x=0 --- odrzucamy bo x >0
pozostaje
x = 6 cm i H= 6 cm
takim prostopadłościanem jest sześcian o krawędzi 6 cm
29 gru 15:45
Ania: dziękuję

zrobiłam zadanko tak jak Eta, bo w odp jest że wychodzi właśnie sześcian
29 gru 17:26
Eta:
Ok! cieszę się! bo w tego typu zadankach
przeważnie wychodzą figury lub bryły foremne!
29 gru 17:34