logarytmy
gelynder: | | 1 | | 1 | |
Wykaz ze x jest liczbą całkowitą, gdy x = log2 + log |
| + log3 |
| + log3 |
| | 2 | | 3 | |
19 wrz 17:32
Kejt: skorzystaj z: logax+logay=loga(xy) w razie czego pytaj.
19 wrz 17:36
gelynder: ok. sprobuje... chwilka...
19 wrz 17:39
gelynder: | | 1 | | 4 | |
log(2 * |
| * |
| * 3) = log 4 |
| | 2 | | 3 | |
hmm... i jak tu pokazac czy to jest liczba calkowita? raczej tak nie jest... Chyba ze mam
gdzies blad w tych obliczeniach, w uzyciu wzoru?
19 wrz 17:42
19 wrz 17:45
gelynder: | | 10 | |
pff... no tak!  a nawet |
| |
| | 3 | |
i teraz juz wszystko pasuje bo bedzie log10 = 1.
19 wrz 17:47
mila: 
owszem
19 wrz 17:48
gelynder: dziekuje
19 wrz 17:49