prosze o pomoc
damian:

Na bokach kwadratu ABCD o polu 16 cm
2 zaznaczamy punkty K,L,M,N tak że: IAKI =IDLI=ICMI=IBNI
(jak na rysynku) . Jak należy wybrac punkty K,L,M,N aby pole czworokąta KLMN bylo najmniejsz
19 wrz 17:31
sushi_ gg6397228: pole kwadratu ABCD = 16 wiec bok wynosi 4
niech DL =CM=BN=AK=x
wteyd drugi kawalek to : 4−x
KL z Pitagorasa
KL2= x2 + (4−x)2
KL2= x2 +16− 8x+ x2 i obliczamy wierzcholek
19 wrz 22:31
lol: skąd się wzięło to 8x?
19 wrz 16:58
haha: haha z wzoru skróconego mnożenia ; | ; d
2 paź 20:04
haha: ze *
2 paź 20:04