logarytm do kwadratu
kuba: Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak wyszło, szczególnie czerwona część?
log26 2 + log6 2 * log6 3 = log6 2 * (log6 2 + log6 3) = log6 2 * log6 (2*3)
= log6 2
19 wrz 17:25
kuba: i jeszcze jak z log3 36 − 2 dojść do 2log3 2
19 wrz 17:26
mila: to drugie
log3 36 − log3 9= log3 (36:9)= log3 4= log3 22= 2log3 2
19 wrz 17:30
kuba: ^
19 wrz 17:36
kuba: ^
19 wrz 18:14
kuba: moze teraz?
19 wrz 19:21
mila: kuba myślałam ,ze już wiesz a2+a*b= a*a+a*b=a(a+b)
to z logarytmami czerwonymi
dalej mnożenie w nawiasie bo było dodawanie logarytmów
19 wrz 19:37
lau: log2 4+log25*log4
7 sty 17:10
J: | | 100 | |
= log24 + log |
| *log4 = log24 + (log100 − log4)*log4 = log24 +2 −log24 = 2 |
| | 4 | |
7 sty 17:16
lau: | | 100 | |
skąd się wzięło log |
| *log4? |
| | 4 | |
7 sty 17:29
lau: dziękuję bardzo za rozwiązanie

już wszystko rozumiem
7 sty 17:51