procenty
gelynder: Ws stopie zawierającym 4,5% ołowiu jest o 19 kg ołowiu więcej niż w drugim, zawierającym 4%
ołowiu. Łączna masa stopów jest równa 800 kg.
Oblicz masę każdego ze stopów.
Ile kilogramów ołowiu jest w każdym z tych stopów?
19 wrz 17:22
gelynder: nie mam pojecia jak to ruszyc:(
19 wrz 20:46
Eta:
x −− masa I stopu , x>0
y −− " II stopu , y>0
4,5%*x −− ilość ołowiu w I stopie
4%*y −−− " " " w II stopie
x+y= 800
4,5%*x = 4%*y+19
rozwiąż ten układ równań
19 wrz 21:05
gelynder: x = 800 − y
0,045x = 0,04y + 19
0,045 * (800 − y) = 0,04y + 19
36 − 0,045y = 0,04y +19
0,085y = 17
y = 200
19 wrz 21:16
gelynder: wydaje mi sie ze teraz juz dam sobie z reszta rade

dziekuje
19 wrz 21:16
Eta:
19 wrz 21:20