ciąg arytmetyczny
jola: liczby 2, x−3,8, są w podanej kolejności pierwszym ,drugim,i czwartym,wyrazem ciagu
arytmetycznego.oblicz x?
19 wrz 17:09
Mickej: W ciągu arytmetycznym zachodzi pewna zależność pomiędzy kolejnymi wyrazami mianowicie taka
a1=a
a2=a+r
a3=a+2r
itd spróbuj na podstawie podanej zależności ułożyć sobie układ równać z wyrazów które masz
podane.
19 wrz 17:12
jola: bardzo cie prosze o rozwiazanie mi tego bo ni wząb mi to nie wychodzi.pozdrawiam
19 wrz 17:14
Mickej: nie rozwiąże

ale pomogę
a
1=2
a
2=x−3=a
1+r
a
3=a
1+2r
a
4=8=a
1+3r
dalej to już tylko podstawić i wyliczyć a na oko widać że x=7
19 wrz 17:17