Liczby rzeczywiste
Kamil: | | 2 | |
Proszę o pomoc Spośród liczb: a=1,3245, b=0,38(42), c=√32 ,d= |
| , e=√2+1 , f=π , |
| | 3 | |
| | 22 | |
g= |
| podaj te, które są niewymierne |
| | 7 | |
19 wrz 16:59
Kamil: a=1,3245 to by była jaka liczba?
19 wrz 17:05
Mickej: Najpierw musisz sobie zadać pytanie:
Liczba niewymierna to taka liczba która........
19 wrz 17:07
Mickej: a jest liczbą wymierną
19 wrz 17:07
ania: niewymierne to b,c,e,f
19 wrz 17:11
Mickej: no i cała nauka poszła właśnie w las..........
19 wrz 17:12
Kejt: o liczbie niewymiernej mówimy wtedy gdy danej liczby nie da się zapisać w postaci ułamka.. czy
jakoś tak.
19 wrz 17:13
Kamil: Godzio odpowiedz na pytanie a=1,3245 jaka to liczba?
19 wrz 18:30
Kamil: Bardzo prosze Godzio odpowiedz na moje pytanie?
19 wrz 18:30
Kamil: .
19 wrz 18:31
Kejt: wymierna Kamil.
19 wrz 18:31
Kamil: aha
19 wrz 18:33
Kamil: Liczby niewymierne to:
c=√32
e=√2+1
f=π
19 wrz 18:35
Kejt: jeszcze jedna..te 3 są dobrze.
19 wrz 18:36
Kamil: w książce w odpowiedzi pisze c,e i f
19 wrz 18:40
Kejt: hmm.. czyli się pomyliłam.
19 wrz 18:41
Kamil: a to jest wymierna czyli odpada
19 wrz 18:41
Kamil: b także jest wymierna
19 wrz 18:42
Kamil: | | 2 | |
d= |
| to liczba wymierna |
| | 3 | |
19 wrz 18:43
Kamil: dobrze mówie tak Kejt
19 wrz 18:44
Kejt: tak.
19 wrz 18:45
Kamil: Kejt jesteś?
19 wrz 18:45
Kamil: dziękuje za pomoc Kejt
19 wrz 18:46
Kejt: z tym, że właśnie do tej "b" nie jestem pewna. Ponieważ nie wiem jak się zamieniało te ułamki
okresowe na zwykłe..
19 wrz 18:46
Kamil: a poprosisz Godzia o pomoc w tym b o zamiane ułamka okresowego na zwykły?
19 wrz 18:48
Kamil: prosze Kejt, myśle że Godzio by wiedział.
19 wrz 18:48
Kamil: jestem ci Kejt wdzięczny
19 wrz 18:50
Kamil: lubie robić z tobą zadania
19 wrz 18:50
Kamil: Godzio pomóż z tym przykładem b jak się zamienia ułamek okresowy na zwykły nie pamiętam tego,
bo chce sprawdzić czy to liczba wymierna czy niewymierna, lubie z toba robić zadania ide teraz
a będę za 40min do 1godziny czasu
19 wrz 18:53
Kamil: Godzio pomóż prosze
19 wrz 20:19
Kamil: wielkie dzieki za pomoc którą od ciebie otrzymywałem i otrzymuje
19 wrz 20:20
Godzio:
liczba niewymierna to liczba nieokresowa ⇒ b nie jest liczba niewymierną
19 wrz 20:22
Kamil: szacunek wielki dla ciebie Godzio, masz duża wiedze matematyczną
19 wrz 20:22
Kamil: Godzio a pomożesz w następnym zadaniu?
19 wrz 20:24
Kejt: podaj treść..
19 wrz 20:25
Godzio:
Ja już Ci nie pomogę bo sam biorę się za swoje lekcje a mam ich nie mało

ale
Kejt na
pewno Ci nie odmówi

dobrze mówię

?
19 wrz 20:31
Kejt: ja już mam swoje zrobione, no powiedzmy, ale i tak nie chce mi się za nic za nie brać.

Więc
możesz śmiało pisać
19 wrz 20:36
Kamil: Godzio pomożesz
19 wrz 20:39
Kejt: postaram się godnie zastąpić Godzia
19 wrz 20:40
Kamil: A co się uczysz Godzio?
19 wrz 20:40
Kamil: Kejt napisze w następnym poście nowe zadanie dobrze
19 wrz 20:42
Kejt: dobrze. pisz
19 wrz 20:42
Kamil: byłbym wdzięczny za pomoc Kejt w nowym zadaniu
19 wrz 20:43