matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Procenty
Bambino:
Maciek rok temu mierzyl 175 cm wzrostu obliczyl ze w ciagu roku urósl o 8%. Jak wysoki jest teraz Maciek?
19 wrz 16:36
Bambino:
Czy to będzie tak? 175cm − 100% x − 8%
175*8
100
=
1400
100
= 14 175 cm + 14 cm = 189 cm
19 wrz 16:53