Procenty.
Bambino: Przez wakacje Marcin urósł o 8 cm i ma 168 cm. O ile procent zwiększył sie wzrost Marcina?
19 wrz 16:03
sushi_ gg6397228: ile mial przed wakacjami i potem na proporcje
19 wrz 16:08
Bambino: 
19 wrz 16:08
Bambino: 160cm−100%
8cm − x
160x=100%*8
160x=800% /160
x=5
tak?
19 wrz 16:10
Bogdan:
| | 8 | |
wzrost zwiększył się o |
| * 100% = 5% |
| | 160 | |
19 wrz 16:11
sushi_ gg6397228: tak 5%
19 wrz 16:11
Bogdan:
Niepotrzebne proporcje.
Dane są dwie liczby: a, b, a < b
| | b − a | |
a) O ile % b jest większe od a? Odp.: |
| * 100% |
| | a | |
| | b − a | |
b) O ile % a jest mniejsze od b? Odp.: |
| * 100% |
| | b | |
19 wrz 16:13