wyznacz wartość ilorazu x/y
ania: trzy różne liczby dodatnie x,y i z spełniają warunek:
y/x−z=x+y/z=x/z / oznacza kreskę ułamkową
wyznacz wartość ilorazu x/y
19 wrz 15:59
Godzio: tak to wygląda ? :
19 wrz 16:02
ania: x−z w mianowniku potem x+y w liczniku

jak to zrobiłeś bo ja tam nie umiem jeszcze
19 wrz 16:05
19 wrz 16:07
ania: si
19 wrz 16:08
Godzio: To chyba coś nie tak:
| x + y | | x | |
| = |
| ⇒ x + y = x ⇒ y = 0 |
| z | | z | |
| | x | |
więc |
| jest sprzecznością |
| | y | |
19 wrz 16:13
ania: aaa ma byc
xy mała pomyłka −.− sorki
19 wrz 16:17
Godzio:
| y | | x + y | |
| = |
| ⇒ zy = (x − z)(x + y) |
| x − z | | z | |
| x + y | | x | | (x + y)y | |
| = |
| ⇒ zx = (x + y)*y ⇒z = |
| |
| z | | y | | x | |
| y | | x | |
| = |
| ⇒ y2 = (x − z)x |
| x − z | | y | |
zy = (x − z)(x + y)
y
2 = (x − z)x −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zy − y
2 = (x − z)(x + y − x)
zy − y
2 = xy − zy
y(z − y) = y(x − z)
y(z − y − x + z) = 0
y(2z − y − x) = 0 −−− y = 0 odrzucamy
2
z − y − x = 0
2xy + 2y
2 − yx − x
2 = 0
2y
2 + xy − x
2 = 0
Δ = x
2 + 8x
2 = 9x
2
√Δ = 3x
| | −x − 3x | | 1 | |
y1 = |
| = − |
| x − odrzucamy bo y,x > 0 |
| | 4 | | 2 | |
zgadza się?
19 wrz 16:28
ania: aha... thanks godzio jesteś bogiem dla mnie
19 wrz 16:28
Godzio: poprawka do zapisu:
19 wrz 16:29