zad
fruu: log2+log(4x−2+9) ≤ 1+log(2x−2+1)
19 wrz 15:44
Godzio:
log2(4x − 2 + 9) ≤ log10(2x − 2 + 1)
2(4x − 2 + 9) ≤ 10(2x − 2 + 1) −−− 2x − 2 = t, t > 0
t2 + 9 ≤ 5t + 5
t2 − 5t + 4 ≤ 0
(t − 4)(t − 1) ≤ 0
t = 4 v t = 1
2x − 2 = 22
x − 2 = 2
x = 4
v
2x − 2 = 20
x − 2 = 0
x = 2
x ∊ (2,4)
19 wrz 15:49
sushi_ gg6397228:
zamien 1= log 10
potem dodaj do siebie logarytmy
potem argument ≤ argument
19 wrz 15:50
fruu: a co sie stalo z log2 po lewej stronie i z 1 po prawej?
19 wrz 15:52
fruu: juz rozumiem xd
19 wrz 15:53