help
alan: Podaj przyklad wzoru na n−ty wyraz ciagu jesli kilka kolejnych poczatkowych wyrazow to
a) 3 6 9 12 15
b) 1 3 7 15 31
19 wrz 15:29
Kejt: an=a1+(n−1)r
r=6−3=3
a1=3
an=3+(n−1)3
sprawdzenie:
a3=3+(3−1)3=3+6=9
drugie analogicznie.
19 wrz 15:35
think: a) 6 − 3 = 3
9 − 6 = 3
12 − 9 = 3
różnica między kolejnymi elementami jest stała, także masz do czynienia z ciągiem
arytmetycznym, którego wzór na n−ty wyraz powinieneś znać...
b) 3 −1 = 2
7 − 3 = 4 = 2
2
15 − 7 = 8 = 2
3
31 − 15 = 16 = 2
4
a
1 = 1
a
2 = a
1 + 2
1
a
3 = a
2 + 2
2
a
4 = a
3 + 2
3
a
n = ...
popatrz na te liczby jak one się zmieniają i wzór sam powinien się ujawnić
19 wrz 15:35
sushi_ gg6397228: a) co mozesz powiedziec o tych liczbach
b) przyjrzyj sie 2,4,8,16,32 i do ciagu Twojego
19 wrz 15:36