rozwiaz rownianie wielmi
Pawel: a) 4x3−4=0
19 wrz 15:19
Godzio:
4(x3 − 1) = 0
4(x − 1)(x2 + x + 1) = 0
x = 1 , x2 + x + 1 = 0 −− brak rozwiązań
19 wrz 15:20
Pawel: b)(x3−1)(x3−3x2)=0
19 wrz 15:30
Kejt: x3−1 <− zastosuj wzór na różnicę sześcianów
x3−3x2 <− wyłącz x2 przed nawias.
19 wrz 15:32
Pawel: tak o zrobilem
x2(x−1)x2(x−3)=0
odp. x=0 v x=1 v x=3
19 wrz 15:35
Pawel: 8x
3+8x
2−2x−2=0
mam 8x
2 przed nawias wyłączyć

?
19 wrz 15:41
Godzio: tak, a w drugiej parze −2
19 wrz 15:42
sushi_ gg6397228:
źle policzyles (x3−1)(x3−3x2)
19 wrz 15:45
Pawel: (x+3)2
to ze wzoru.
bedzie
(x2+6x+9) tak bo w zeszycie mam (x2+4x+9) a nie wiem skad te 4x
19 wrz 15:47
Pawel: co zle zrobilem?
19 wrz 15:49
Godzio: (x3 − 1) = (x − 1)(x2 + x + 1)
19 wrz 15:49
Pawel: to ze wzoruna roznice szesc..
19 wrz 15:55
Kejt: tak.
19 wrz 15:55
Pawel: (x+3)2
to ze wzoru.
bedzie
(x2+6x+9) tak bo w zeszycie mam (x2+4x+9) a nie wiem skad te 4x
19 wrz 15:59
sushi_ gg6397228:
to źle przepisales w szkole lub bylo (x+2)2
19 wrz 16:05
sushi_ gg6397228: i wtedy x2+4x+4
19 wrz 16:06