Marta: ile jest cyfr trzycyfrowych większych od 567, o różnych cyfrach, utworzonych z cyfr należących
do zbioru {4,5,6,7,8,9}
19 wrz 15:15
think: większe to będzie:
568, 569
5yx ; gdzie y= {7, 8, 9} |y| = 3 |x| = 4 (x to co nam zostanie z liczb gdy 5 jest wykorzystana
i jeszcze jedna liczba pójdzie do y−ka to x−a możemy wybrać spośród wszystkich na 6 − 2 = 4
sposoby)
takich liczb postaci 5yz jest: 1*3*4 = 12
liczb postaci zyx
z = {6,7,8,9} |z| = 4
|y| = |{4,5,6,7,8,9}| − 1 (odjąć 1 bo tą jedną już wybraliśmy na pozycję setek) = 5
|x| = |y| − 1 = 4
liczb postaci zyx jest: 4*5*4 = 80
czyli wszystkich liczb większych od 567 jest : 2 + 12 + 80 = 94
19 wrz 15:28