pomocy
truskawka: Podany ciąg jest ciągiem geometrycznym. Ustal jego iloraz i podaj a1 i a4
c. a1 , 204 , −68, a4
19 wrz 15:06
Godzio:
a
1, 204, −68, a
4
a
2 = 204
a
3 = −68
q = ...
a
4 = a
3 * q
19 wrz 15:13
sushi_ gg6397228:
a3=a2*q
wyliczysz "q"
a2= a1*q
19 wrz 15:15
truskawka: a nie mogę tak :
q= 204 : (−68) = −3
a4 = (−68) : −(3) = 22, 6
a1 = −3 :22,6 = ?
?
19 wrz 15:19
sushi_ gg6397228:
q= wyraz o indeksie wiekszym PODZIELIC przez wyraz o indeksie dolnym
widac ze ciag jest malejacy co do wartosci bezwzglednej, wiec |q|<1
19 wrz 15:32