Narysuj wykres
MMM: Narysuj wykres y= x− [ x ]
19 wrz 14:56
Kejt: czy to ma być wartość bezwzględna? [x]
19 wrz 14:59
Tomek.Noah: o ile sie nie myle to jest cecha
19 wrz 14:59
Kejt: hmm.. czyli lepiej żebym tego nie ruszała..
19 wrz 15:00
sushi_ gg6397228:
to pewnie jest calosc z liczby [x]
19 wrz 15:00
Tomek.Noah: no tak to jest "najlbizsza wartosc calkowita liczby np [−1,1]=1 [0,2]=0 itp
19 wrz 15:02
MMM: chodzi o cechę
19 wrz 15:06
sushi_ gg6397228: calosc to po prostu obcianie ulamka od liczby calkowitej
pokazuje kawalek wzoru funkcji , reszta rysunku bedzie analogiczna
| | ⎧ | x−1 dla 1≤x<2 | |
| f(x)= | ⎨ | x−2 dla 2≤x<3 |
|
| | ⎩ | x−3 dla 3≤x<4 | |
19 wrz 15:09
sushi_ gg6397228:
19 wrz 15:11
Bogdan:

Funkcja f(x) = x − [x] wyznacza część ułamkową argumentu. Rysunek przedstawia jej wykres.
19 wrz 15:11
sushi_ gg6397228: odcinki maja kat 45 stopni nachylenia do osi OX
19 wrz 15:11
Godzio:

[x] −− jest to największa liczba całkowita nie większa od x
więc dla każdej liczby całkowitej x wartość x − [x] będzie równa zero
| | 1 | |
podstawiając inne pkt np. x = |
| |
| | 4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − [ |
| ] = |
| − 0 = |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
2 |
| − 2 = |
| −−− zawsze będzie pozostawać ten ułamek |
| | 4 | | 4 | |
19 wrz 15:11
MMM: dzięki wszystkim za pomoc
19 wrz 15:15