1. Oblicz wartość indukcji magnetycznej pola jeżeli na przewodnik o długości 30
Kasiaaaa: 1. Oblicz wartość indukcji magnetycznej pola jeżeli na przewodnik o długości 30 cm i oporze sił
działa siła elektrodynamiczna wartości 6*10−6 N. Do końców przewodnika przyłożone jest
napięcie U=12 V. 2.Jaki jest promień przewodnika kołowego , w którym płynie prąd o natężeniu
I=0,5 A jeżeli wartość indukcji magnetycznej w środku tego przewodnika wynosi 8*10−7 T.
Przenikalność magnetyczna próżni 4*π*10−7 N/A2.
19 wrz 14:55
Kasiaaaa: 1. W jednorodnym polu magnetycznym, którego indukcja ma wartość B=0,2 T, porusza się po torze
kołowym o promieniu r=40cm proton o masie mp= 1,67 *10−27 kg i ładunku q=1,6 * 10−19. Oblicz
wartość prędkości cząsteczki. 2. Oblicz liczbę zwojów nieskończenie cienkiego solenoidu o
długości l= 40 cm, jeżeli wartość indukcji magnetycznej wewnątrz solenoidu wynosi 0,04 T .
Natężenie prądu płynącego przez ten solenoid wynosi I = 2A. Przenikalność magnetyczna próżni
wynosi 4*π *10−7 N/A2.
19 wrz 14:55