proszę o pomoc !
yourrluck: Znajdź liczbę x , dla której podany ciąg jest geometryczny .
a. −6 , 15, x/2
b. −4 , x+1, −25
c. 3+x, x, 3
19 wrz 14:38
think: własność ciągu geometrycznego:
| | b | | c | |
a,b,c ← wyrazy ciągu geometrycznego to : |
| = |
| |
| | a | | b | |
skorzystaj z tego jeśli zajdzie równość, to znaczy, że jest to ciąg geometryczny
19 wrz 14:40
Kejt:
a. zakładam, że podane liczby są już podane w odpowiedniej kolejności..
korzystam ze wzoru:
a
n2=a
n−1*a{n+1}
podstawiam:
225=−3x
x=−75
reszta Twoja.
19 wrz 14:43
yourrluck: x= 262
czy tak ?
19 wrz 14:46
yourrluck: Oo dzięki
19 wrz 14:48
yourrluck: ale dalej mam problem z b
19 wrz 14:48
yourrluck: może mi ktoś pomóc ?!
19 wrz 14:56
sushi_ gg6397228:
(x+1)2= (−4)*(−25) podstawienie do wzoru
19 wrz 14:56
Kejt: jeszcze jakiś problem?
19 wrz 15:00
yourrluck: a w c?
x
2 = (3+x)*3
19 wrz 15:04
Kejt: tak
19 wrz 15:05
think: yourrluck masz błąd
| | x | |
to nie jest 125 + 6 = |
| |
| | 2 | |
tam jest mnożenie także możesz przez to −6 co najwyżej podzielić!
125 = −3x / : (−3)
x = ...
19 wrz 15:09
yourrluck: b to będzie :
x2 = 100
a jak się pozbyć potęgi ?
19 wrz 15:10
think: pierwiastkujesz stronami...
19 wrz 15:11
yourrluck: no racja ..
dzięki wielkie
19 wrz 15:13
think: zresztą i tak jest źle to 15
2 = 225 nie 125
19 wrz 15:13
think: ale ten przykład to Kejt Ci zrobiła dobrze, więc spoko...
19 wrz 15:14
yourrluck: a jeszcze mam pytanie co do c
x2 = (3+x) * 3
x2 = 9 +3x
i co później ?
19 wrz 15:15
think: lub można to zrobić inaczej
(x + 1)2 = 100
10 i −10 podniesione do kwadratu dają sto więc
x + 1 = 10 lub x + 1 = −10
x = ... lub x = ....
19 wrz 15:16
think: jakie x
2
?
masz
x = (3 + x)*3
x = 9 + 3x
x−y przenosisz na jedną stronę liczby na drugą masz równanie z jedną niewiadomą, wyliczasz x i
po zawodach
19 wrz 15:17
truskawka: a w c nie ma na początku x2?
19 wrz 15:21
sushi_ gg6397228:
zrobil dolne podkreslenie zamiast potegi
19 wrz 15:29
think: truskawka racja jest x
2 
jestem dzisiaj beznadziejna

x
2 = (3 + x)*3
rozwiąż równanie kwadratowe, delta i pierwiastki

sorki za błędna.
19 wrz 15:30
yourrluck: dzięki .. teraz muszę wszystko zebrać w jedną całość , jak mi coś wyjdzie to zgłoszę to napiszę
i ocenicie
19 wrz 15:34
yourrluck: b. −4 , x+1 , −25
(x+1)
2 = (−4) * (−25)
x
2=100
√x =
√100
c. 3+x, x , 3
x
2 = (3+x) *3
x
2=9+3x
x
2− 3x −9 = 0
Δ= 9−81
Δ = −72
19 wrz 15:54
yourrluck: czy dobrze ?
19 wrz 15:54
Kejt: w b. √x2=x więc będzie:
√x2=√100
x=10
19 wrz 15:55
yourrluck: dzięki za pomoc i wytłumaczenie
19 wrz 16:06
sushi_ gg6397228: √x2=|x|
19 wrz 16:07