Rozwiąz ruwnanie wielomianowe i podaj x
Pawel: x3−11x2+4x−44=0
19 wrz 14:30
Kejt: rozkładam na czynniki:
x2(x−11)+4(x−11)=0
(x2+4)(x−11)=0
x2+4=0 v x−11=0
x=... v x=...
19 wrz 14:32
sushi_ gg6397228: pogrupuj 1z2 i 3z4
19 wrz 14:32
Pawel: to bedzie ;
x=11 v x=2 v x=−2 tak?
19 wrz 14:36
Pawel: b) x(x3−27)(x2−100)=0
19 wrz 14:38
sushi_ gg6397228:
x=2i lub x=−2i lub x=11
19 wrz 14:39
sushi_ gg6397228:
czyli sie walnales w pierwszym x2+4=0 nie ma rozwiazania w liczbach rzeczywistych
x(x3−27)(x2−100) =0
x=0 ⋁ (x3−27)=0 ⋁ (x2−100)=0
wzory skroconego mnozenia
19 wrz 14:46
Pawel: z jakiego to wzoru

roznica szescianow
19 wrz 14:49
sushi_ gg6397228:
a3−b3 a drugi a2−b2
19 wrz 14:50