jaką kwotę umieszczono na lokacie?
karola: pewną kwotę wpłacono do banku na lokatę roczną oprocentowaną 3,5% w skali roku. od dopisanych
po roku odsetek bank odprowadził podatek w wysokości 14 zł. jaką kwotę umieszczono na lokacie,
jeżeli podatek od odsetek wynosi 20%?
19 wrz 14:22
sushi_ gg6397228: jezeli bank zabrał 20% to ile zostalo procent
19 wrz 14:30
karola: 80%
19 wrz 14:34
sushi_ gg6397228:
80% to 14 złotych
100% to x zlotych
wyliczamy "x"
19 wrz 14:43
karola: x=17,5 zł
19 wrz 14:56
sushi_ gg6397228: jaka masz kapitalizacje prosta czy złozona odsetek
19 wrz 15:01
sushi_ gg6397228: mamy tak
Kapitał + kapitał* stopa procentowa = kasa po roku
Kapital* stopa procentowa===odsetki
Kapital* 0.035 = 17,50złotych
19 wrz 15:03
karola: kapitał=500 zł
19 wrz 15:13
sushi_ gg6397228: było bardzo trudne zadanie?
19 wrz 15:16
sushi_ gg6397228:
troche Ciebie oszukalem,
powino byc
20%− 14zł
100%− x
i dalej juz normlanie
nie doczytalem poczatku zadania
19 wrz 15:18
karola: jak teraz na to patrze to nie

. dzięki
19 wrz 15:18
sushi_ gg6397228: wtedy odsetki 5*14=70złotych
kapital * 0.035= 70
kapital= 2000złotych
19 wrz 15:19
karola: aha

dziękuję bardzo za pomoc
19 wrz 15:20
sushi_ gg6397228: wiec popraw to sobie
19 wrz 15:21