!POMOCY
1. W jednorodnym polu magnetycznym, którego indukcja ma wartość B=0,2 T, porusza się po torze
kołowym o promieniu r=40cm proton o masie mp= 1,67 *10−27 kg i ładunku q=1,6 * 10−19.
Oblicz wartość prędkości cząsteczki.
2. Oblicz liczbę zwojów nieskończenie cienkiego solenoidu o długości l= 40 cm, jeżeli wartość
indukcji magnetycznej wewnątrz solenoidu wynosi 0,04 T . Natężenie prądu płynącego przez ten
solenoid wynosi I = 2A. Przenikalność magnetyczna próżni wynosi 4*π *10−7 N/A2.
| mv | ||
r= | ||
| bq |
| nI | ||
B=μ0 | L − długość solenoidu | |
| L |
| mv | ||
r= | ||
| Bq |