zad
fruu: Który ze zbiorów A=<1,22009 > czy B=< 22009 , 22010 > zawiera więcej liczb
całkowitych? Odpowiedź uzasadnij.
19 wrz 13:54
Tomek.Noah: podpowiem
B=<22009,22010> 22009*21=22010 o ile jest wieksza liczba 22010 od 22009
Widziasz juz teraz rozwiazanie?
19 wrz 13:58
Bogdan:
W zbiorze A jest 22009 − 20 + 1 = 22009 liczb całkowitych.
W zbiorze B jest 22010 − 22009 + 1 = 22009(2 − 1) + 1 = 22009 + 1
liczb całkowitych.
19 wrz 14:03
fruu: mam pytanie, skad sie bierze +1c
19 wrz 14:10
think: fruu sprawdź to sobie na stronach w książce, jeśli przeczytałaś od strony 9 do 25 to
przeczytałaś 25 − 9 + 1 stron czyli 17 stron a nie 16
19 wrz 14:12
fruu: niestety babka podala nam tresc zadania tylko
19 wrz 14:13
think: tak samo jest z liczeniem elementów zbioru, odejmujesz od największego najmniejszy i dodajesz
jeden, bo przeczytałaś włącznie z stroną 9, a do elementów zbioru należy jego pierwszy punkt i
dlatego to +1
19 wrz 14:14
fruu: aa to przyklad, kapuje
19 wrz 14:14
fruu: dziekuje, juz rozumiem
19 wrz 14:14
think: fruu ale mi chodzi o dowolną książkę, policz zaczynając od 9 strony do 25 ile to stron do
przeczytania w praktyce
19 wrz 14:14
XXX: Skąd bierze się (2−1)? w B
21 sty 12:22
Aga1.:
22009 wyłączono przed nawias.
22010−22009=21*22009−1*22009=22009(2−1)
21 sty 12:45