matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Działania łączne na wyrażeniach wymiernych.
evelyn .:
Działania łączne na wyrażeniach wymiernych.
5
x
5
a) (
−
) / (
−1 )
x
5
x
a
2
3b − a
b) (
+ 3b − 2a) /
3b
12b
19 wrz 13:41
Edek:
25−x
2
5−x
25−x
2
x
(5−x)(5+x)
x
a) (
)/(
)=(
)*(
)=(
)*(
)=
5x
x
5x
5−x
5x
5−x
5+x
x
=(
) = 1 +
5
5
19 wrz 14:37