wiedząc, że:log_5 4=a i log_5 3=b, oblicz log_25 12
rudy102333: log
5 4=a i log
5 3=b, oblicz log
25 12
proszę o pomoc
19 wrz 13:30
rudy102333: pomoże ktoś
19 wrz 13:51
Kejt: daj mi chwilkę ;>
19 wrz 13:53
Kejt: tam ma być log2512 tak?
19 wrz 13:53
rudy102333: tak
19 wrz 13:58
Kejt: proponowałabym zacząć od zmiany podstawy..
19 wrz 14:01
sushi_ gg6397228: dodaj do siebie logarytmy a potem
| | 1 | | 1 | |
2* |
| (a+b)= 2* |
| (log5 (4*3)= 2* (log25 (4*3)= |
| | 2 | | 2 | |
19 wrz 14:04
Kejt: jak zmienisz podstawę i sprowadzisz je do prostszej postaci to je dodaj, końcowy wynik powinien
wyjść 2log2512. W razie czego pytaj.
19 wrz 14:06
19 wrz 14:13
sushi_ gg6397228: i tyle wychodzi
19 wrz 14:14
Kejt: i wychodzi.. a+b=2log
2512
19 wrz 14:14
rudy102333: ale możecie mi to całe rozpisac

bo ja nie rozwiązywałem w ogóle takich zadań a chce się
nauczyc a najlepiej mi to wychodzi gdy analizuje rozwiązany przykład

był bym wdzięczny
wtedy sam postaram sie zrobic reszte przykładów
19 wrz 14:17
Kejt:
b=2log253=log259
a=2log{25}4=log2516
log2516+log259=log25(16*9)=log25144=2log2512
19 wrz 14:20
Kejt: poprawka: a=2log254=log2516
19 wrz 14:20
rudy102333: a czemu log
2512 podniosłeś do kwadratu

bo przy log
5 4 i log
3 to wiem zeby mieć tą samą
podstawe
19 wrz 14:24
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
log25 12= |
| log5 12 wzor logab 7= |
| loga 7, lub na zamiane podstaw |
| | 2 | | b | |
log
5 4 + log
5 3= log
5 (3*4)= log
5 12 = a+b
| | 1 | | 1 | |
log25 12= |
| log5 12= |
| (a+b) |
| | 2 | | 2 | |
19 wrz 14:24
Kejt: podniosłaś.. o którym fragmencie mówisz?
19 wrz 14:25
rudy102333: dobra juz wiem Kejt thx

sushi u ciebie prawie wszystko wiem oprócz z tym wzorem ze
siódemką XD
19 wrz 14:36
sushi_ gg6397228:
zamiana podstaw
19 wrz 14:47
rudy102333: to wiem ale co to jest z tą 7
19 wrz 14:53
sushi_ gg6397228:
7 to byl argument logarytmu, chcialem abys zwrocil uwage na podstawe logarytmu
19 wrz 14:57
19 wrz 14:58
pp: log125 3* logp3{36} *log95
7 gru 21:17