prosze o pomoc
marcin: Wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mają długość 6. Oblicz pole
powierzchni i objętość ostrosłupa.
19 wrz 13:08
sushi_ gg6397228: co to jest za bryła
19 wrz 13:25
Adam: już piszę, moment
19 wrz 13:26
sushi_ gg6397228:
niech Marcin poda odpowiedz, z łatwoscia sam wyliczy PP i V, jak bedzie wiedzial co to za bryła
19 wrz 13:29
bibi: P
c = P
b + P
p
P
p = a
2 = 36
h = 3
√3
P
b = 2*6*3
√3 = 36
√3
P
c = 36 + 36
√3 = 36(1 +
√3)
19 wrz 13:31
bibi: H − wysokość ostrosłupa
d = a
√2 = 6
√2
| | 1 | |
H = √36 − |
| *72 = √18 = 3√2
|
| | 4 | |
19 wrz 13:34
Adam: Pole pow. całk = Pp + Pole ścian bocznych
Pole podstawy = 6*6=36
Pole ścian bocznych = 4*1/2a*h h−wysokość ściany bocznej a − połowa podstawy = 3
z Twierdzenia Pitagorasa liczymy h
32 + 62 = h2
9 + 36 = h2
45 = h2
h= 3√5
pole 1 ściany bocznej = 3*3√5 = 9√5
Pc = 36 + 4 * 9√5 = 36 + 36√5 = 36(1+√5) jednostek2
V= Pp * H * 1/3 H−wysokość ostrusłupa
trzeba najpierw obliczyć połowę przekątnej podstawy, aby mieć wymiary trójkąta prostokątnego
(połowa przekątnej podstawy, wysokość ostrosłupa, krawędź boczna)
połowa podstawy = 1/2a√2 = 3√2
Twierdzenie Pitagorasa na H
(3√2)2*H2=62
18*H2=36
H2=2
H=√2
V= 36 * √2 * 1/3 = 12√2 jednostek3
19 wrz 13:38
Bogdan:

Niepotrzebne jest obliczanie długości h, bo ściany boczne są trójkątami równobocznymi.
| | a√2 | |
a = 6, ( |
| )2 = (3√2)2 = 18, H = √ 36 − 18 = √ 18 = 3√2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Pole powierzchni P = a2 + 4 * |
| a2√3 = 36 + 36√3 |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
Objętość V = |
| *a2*H = |
| *36*3√2 = 36√2 |
| | 3 | | 3 | |
19 wrz 13:54